24. února 2016

24. 2. - Vydání komunistického manifestu

Roku 1848 vydávají v tento den v Londýně své dílo pánové Karl Marx a Friedrich Engels. Předkládají tím program komunistické strany, v teoretické a praktické podobě určené pro veřejnost. Komunismus byl hnutím, které se stavělo zejména za dělníky, kteří v rozbouřené době myšlenkově revoluční Evropy a v době ještě stále probíhající průmyslové revoluce, byli silně opomíjenou vrstvou obyvatelstva. 


Úvod ke Komunistickému namifestu: 
"Evropou obchází strašidlo – strašidlo komunismu. Ke svaté štvanici na toto strašidlo se spojily všechny mocnosti staré Evropy – papež i car, Metternich i Guizot, francouzští radikálové i němečtí policajti. Kde je opoziční strana, která by nebyla svými vládnoucími odpůrci vykřičena jako komunistická, kde je opoziční strana, která by opět potupnou výtku komunismu nevmetla ve tvář jak pokrokovějším opozičníkům, tak i svým reakčním odpůrcům? Z této zkušenosti vyplývá dvojí. Komunismus je již uznáván všemi evropskými mocnostmi za moc. Je svrchovaný čas, aby komunisté otevřeně před celým světem vyložili své názory, své cíle a své snahy a proti báchorkám o strašidle komunismu postavili manifest strany samé. Proto se v Londýně shromáždili komunisté nejrůznějších národností a sepsali tento manifest, jenž uveřejní v jazyku anglickém, francouzském, německém, italském, vlámském a dánském."


Základní myšlenka celého manifestu a komunistické strany: 

„Hospodářská výroba a celé dějiny jsou dějinami třídních bojů, zápasů mezi vykořisťovanými a vykořisťujícími, mezi ovládanými a vládnoucími třídami. Nyní však tento boj dosáhl stupně, kdy vykořisťovaná a utiskovaná třída (proletariát) se již nemůže osvobodit od vykořisťující a utiskující ji třídy (buržoasie), neosvobodí-li zároveň navždy celou společnost od vykořisťování, útisku a třídních bojů."

Celý Manifest je k přečtení zde: Wikizdroje - Komunistický manifest

Žádné komentáře:

Okomentovat